Nieuwbouw starterswoningen te Antwerpen
       
     
SLDR_NT_maquette_NW.JPG
       
     
SLDR_NT_maquette_ZW.JPG
       
     
SLDR-binnenbeeld_01.jpg
       
     
SLDR-binnenbeeld_02.jpg
       
     
SLDR-binnenbeeld_03.jpg
       
     
SLDR-binnenbeeld_04.jpg
       
     
SLDR-binnenbeeld_05.jpg
       
     
Nieuwbouw starterswoningen te Antwerpen
       
     
Nieuwbouw starterswoningen te Antwerpen

LOCATIE: ANTWERPEN

BOUWHEER: AG VESPA

TIMING: 2016_2019

BUDGET: ca. 351.600 euro

STATUS: Uitvoering

De twee woningen bevinden zich in een bijzonder ondiep en dens bouwblok tussen de Selderstraat en de Veldstraat in Antwerpen Noord.

Op de percelen ontwerpen we twee in elkaar gehaakte minimum starterswoningen met een eigen karakter maar verwante uitstraling. Hoewel ze beiden een eigen gevel en voordeur aan de straat hebben is ééntje grondgebonden en voorzien van een stadstuin en de andere een stedelijke toren-woning met dakterras.

De tuin bevindt zich achteraan de percelen en zal een eerste stap zijn om de open strook tussen oost en west maximaal te versterken als open, groene ruimte. Om dezelfde reden beperken we de bouwdiepte tot 8 meter op de verdiepingen.

De beperkte afmetingen per niveau van 3m10 bij 7m20 vragen doortastende keuzes:
- gangen worden weggelaten zodat de woningen breder voelen dan ze zijn
- de woning zijn opgevat als een systeem van flexibele plateaus
- trappen worden uitgewerkt als meubels annex technische ruimte

Het typeplan is een open, eenvoudig en flexibel plan, dat bestaat uit een smalle travee van 2m en een brede travee van 3m40 netto. De niveaus worden zo open mogelijk opgevat, waarbij enkel de badkamer afgesloten kan worden achter een deur en een wand. De ramen zijn zodanig gepositioneerd dat het licht doorheen de woning kan vallen gedurende de dag.

De tuinwoning heeft zijn leefruimtes (keuken en eetplaats) rechtstreeks aansluitend bij deze buitenruimte. De zitruimte bevindt zich op de eerste verdieping, eveneens aan de zijde van de tuin en het groendak. Vanaf de staat wordt er een glimp van de groene buitenruimte zichtbaar. De indeling van het gelijkvloers tussen voor en achter wordt gerealiseerd door een multifunctioneel trapmeubel. Achteraan plooit de woning zich rond zijn buur en bevindt de keuken zich bij de tuin. De tuingevel werd naar het zuiden gericht.

De linker woning is uitgewerkt als een toren-woning, met een mooi dakterras boven het buurhuis. De leefruimtes (keuken en eetplaats) palen aan het dakterras en staan via een vide in contact met de onderliggende zitruimte. Deze woning is van boven naar onder georganiseerd. Het gelijkvloers van de terraswoning is zeer open en polyvalent ontworpen. Achteraan is een ‘dikke kast’ voorzien voor de berging en technische ruimte. Via de trap wordt het licht van de bovenliggende verdiepingen tot in de achterste zone van het gelijkvloers gebracht. De terraswoning heeft leefruimten aan de voorgevel, waardoor deze woning meer contact krijgt met de buitenwereld. Het dakterras draagt bij tot het stedelijk gevoel.

Terwijl de tuinwoning eerder introvert en naar het binnengebied gericht is, gaat de terraswoning duidelijker de communicatie met de publieke ruimte aan.

Er wordt voorzien om BEN woningen te realiseren. De woningen zullen intrinsiek energiezuinig zijn door voldoende isolatiediktes te voorzien en door aandacht te besteden aan het luchtdicht uitwerken van de buitenschil. Dit wordt aangevuld met hernieuwbare energie.

SLDR_NT_maquette_NW.JPG
       
     
SLDR_NT_maquette_ZW.JPG
       
     
SLDR-binnenbeeld_01.jpg
       
     
SLDR-binnenbeeld_02.jpg
       
     
SLDR-binnenbeeld_03.jpg
       
     
SLDR-binnenbeeld_04.jpg
       
     
SLDR-binnenbeeld_05.jpg