BEKAERT SITE HEMIKSEM
       
     
inplanting.png
       
     
terreinsnede.png
       
     
BEKAERT SITE HEMIKSEM
       
     
BEKAERT SITE HEMIKSEM

LOCATIE: HEMIKSEM

BOUWHEER: Consortium Park Aan De Stroom

TIMING: 2022 - …

OMVANG: 136 woningen
opp gebouwen 21.904 m2,
opp buitenruimte 10.874 m2

STATUS: Ontwerpfase

In samenwerking met
b-architecten, FRIDAY Office, Kollektif Landscape
Beelden door Luce atelier

De voormalige industriële Bekaert site wordt een woonlandschap aan de Schelde, en dat in een groene parkomgeving: het ‘Park Aan De Stroom’ vormt zo de katalysator die de identiteit van Hemiksem als gemeente aan de Schelde nieuw leven zal inblazen.

Het Park Aan De Stroom zal lokaal verankerd en duurzaam geïntegreerd worden. We houden de geschiedenis van kleiontginning, baksteennijverheid en staaldraadproductie in het achterhoofd, maar ook het landschap, de relatie tot het dorpsweefsel van Hemiksem en de ligging aan de Schelde vormen belangrijke elementen die we integreren in ons ontwerp.

Binnen de historische, industriële context van de site ontwerpen we woningen die een krachtige architectuurtaal uitdragen met een grote leesbaarheid voor elke individuele woning. Naast een woning met privétuin en geïntegreerde fietsenstalling beschikt elke bewoner over extra, groene buitenruimte in het privatieve, gemeenschappelijke binnengebied.

Onder meer door parkeren geclusterd te organiseren op één locatie per bouwblok stelt de nieuwe bebouwing zich onderdanig op aan het landschap en staat de groene ruimte voorop. Samen met de geplande inrichting van de Scheldeboorden ontstaat zo een waardevolle ecologische verbinding tot de andere groengebieden langsheen de Schelde, waaronder het Abdijpark.

Om de link met het industriële verleden te bewaren, kiezen we voor materialen die herinneren aan deze geschiedenis. Elementen die een rode draad vormen doorheen het ontwerp zijn de typische rode bakstenen, statige gridstructuren en keramische elementen als verwijzing naar de voormalige, lokaal gevestigde Gilliot-fabriek.

Tot slot neemt het ontwerpteam alle opties tot duurzaam bouwen mee in het project. Hier gaat het onder meer over mobiliteit (het faciliteren van multimodale verplaatsingen, voorrang geven aan voetgangers en fietsinclusief bouwen), waterhuishouding (optimaal gebruik van regenwater en grijswaterrecuperatie), hernieuwbare energie (een lokaal warmtenet en een wijkbatterij), circulaire oplossingen (toekomstgerichte structuren en uitbreidingsmogelijkheden in CLT), biodiversiteit (toepassing van inheemse soorten en extensief groenbeheer), enzovoort.

Het Park Aan De Stroom wordt een plek van verbinding die niet alleen terugkijkt, maar dankzij haar historische wortels net verder bouwt aan het dorpsweefsel van Hemiksem en aan de verbinding met de Schelde.

inplanting.png
       
     
terreinsnede.png